Eerste kennismaking

Het is al enige tijd geleden dat ik er voor het eerst mee in aanraking kwam; Biophilic Design. En hoe meer ik er over hoorde, hoe meer ik dacht; “maar dat is precies wat ik al jaren probeer te doen met mijn ontwerpen!”. Zo’n herkenning van iets dat je van nature al doet maar wat dan ineens een naam krijgt, en waar zelfs een hele beweging en wetenschappelijk onderzoek achter blijkt te zitten, zo gaaf! Ik kreeg een mooi boek mee van Interface over de 14 patronen van Biophilic Design en raakte steeds enthousiaster.

ACHTERGROND
In 2050 zal 66% van de ontwikkelde wereld verstedelijkt zijn. We zijn naar schatting 11 uur per dag bezig met technologie en brengen tot 85% van onze tijd binnenshuis door. Meer dan ooit is het van cruciaal belang voor onze gezondheid en ons welzijn om deze kennis in praktijk te brengen bij het ontwerpen van onze stedelijke woon- en werkomgevingen.

BETEKENIS
Biofilie is de ‘liefde voor het leven of levende systemen’. Het is onze inherente menselijke band met de natuur. In onze verstedelijkte wereld vol technologie en industriële architectuur voelt het soms alsof deze cruciale band praktisch verloren is gegaan. Biophilic design is een innovatieve manier om die verbondenheid te benutten voor het creëren van natuurlijke woon-, werk- en leeromgevingen. Door bewust natuurlijke elementen te gebruiken in interieur- of bouwkundig design, maken we onbewust opnieuw verbinding met de natuur. Zo brengen we de buitenwereld naar onze gebouwde wereld.

 

WELZIJN
Meer dan 50 onderzoeken uit de hele wereld, zoals het Human Spaces-onderzoek van Interface in samenwerking met professor psychologie Cary Cooper, tonen aan dat de natuur zelf, maar ook  omgevingen die de natuur nabootsen, een positief effect hebben op onze gezondheid en ons welzijn.

DE 14 PATRONEN
Het duurzaam-adviesbureau Terrapin Bright Green uit de VS heeft 14 patronen bedacht die je kunt toepassen om een ontwerp biofiel te maken. Niet elke ruimte kan ontworpen worden volgens alle principes, maar de toepassing van een aantal elementen hieruit kan de welzijnswaarde van een interieur aanzienlijk verhogen. Deze 14 design patronen kun je onderverdelen in 3 groepen;

Samen verrijken deze elementen het interieur en verbeteren ze het welzijn van de mensen die zich in de ruimte bevinden. Biophilic design is meer dan alleen een paar potplanten neerzetten. Natuurlijk licht, levende muren, natuurlijke vormen, texturen en materialen, uitzicht op de natuur, hebben allemaal een positief effect.

Voor meer uitleg over de 14 patronen kun je deze link volgen.

BDA
Omdat ik er in geloof dat biophilic design geen tijdelijke trend is maar de toekomst van architectuur en interieurarchitectuur ga ik samen met 2 andere ‘biofielen’ een collectief starten dat zich alleen maar hiermee bezig gaat houden. Nelleke Minten en Avelien Thoben van interieurarchitecten bureau ThobenMinten zijn ook al langer bezig met dit onderwerp en hebben prachtige projecten gedaan waar een flink aantal biophilic elementen in terug te vinden zijn.

Wij gaan begin 2019 van start met onze Biophilic Design Agency (BDA), een bureau dat alleen maar ontwerpen maakt vanuit de biophilic design gedachte.

LinkedIn publicatie van Lianne Bongers, november 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *