Lopende zaken

3 juli 2020

Kijk, dit is nou een mooi voorbeeld van een gezond kantoor! Edge heeft het gesnapt door te investeren in een gezond binnenklimaat en gaat zelfs zover dat ze dit meten en zichtbaar maken voor iedereen. Prachtige, sympathieke oplossingen (die schermen tussen de bureau’s zijn akoestisch en met kunst bekleed!) voor een gezond kantoor waar iedereen zich prettig bij voelt. Chapeau voor Edge!

28 juni 2020

INTERNATIONALE HOTELKETEN *****

Enige tijd geleden zijn we in contact gekomen met het Eindhovense ontwerpbureau Studio Stoerrr. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van kidsrooms voor hotels en hebben veel vraag naar biopilic design oplossingen. Vandaar dat Koen van Studio Stoerrr bij ons terecht kwam toen hij op zoek was naar een samenwerking op dit vlak.

Inmiddels zijn we bezig met 2 fantastische opdrachten waar we alles in kwijt kunnen waar we blij van worden. Diverse biophilic elementen zoals akoestiek, licht, natuurlijke en gezonde materialen, beweging, vormen uit de natuur etc.

De ontwerp schetsen die je hier ziet zijn gemaakt voor het design boek van een internationale hotelketen. Na de briefing en maanden van voorbereidingen voor het concept hebben we nu de goedkeuring om verder te gaan op de ingeslagen weg. Een biophilic ontwerp, geïnspireerd door de natuur, om contact te maken met het hele gezin tijdens de vakantie.

We zijn nu bezig met het implementeren van een ‘greenhouse dôme’ en café om het gevoel van de natuur binnen te versterken. Koken met het hele gezin met ingrediënten uit de dôme en heerlijk ontspannen in de familieruimte. Het creëren van een onvergetelijk verblijf in het hotel, dat de gasten zich jarenlang zullen herinneren.

RESORT IN DE WOESTIJN
De 2e opdracht waaraan we mogen meewerken is voor een resort in Quatar. Ook voor dit wellness resort is het vanzelfsprekend dat we alleen werken met gezonde, duurzame materialen. Wat goed is voor de natuur, is goed voor de mens.

We hebben voor deze opdracht een ‘goede’ leverancierslijst aan moeten maken met alleen maar sustainable suppliers. Mooi om te zien hoe dan alle kennis die we met z’n vieren hebben bij elkaar komt en resulteert in een prachtig bestand dat hopelijk alleen maar groeit. Omdat steeds meer producenten beseffen dat de toekomst groen is.

15 januari 2020
INTERIOR DESIGN TRENDS VOOR 2020

Mooi om te zien dat Biophilic Design op nummer 3 staat van deze 5 design trends voor 2020.

19 oktober 2019
BIOPHILIC IS EVERYWERE!

Het is vast een kwestie van de rode auto die je overal ziet als je zelf een rode auto hebt gekocht…maar toch is het ongelofelijk hoe vaak ik ‘biophilic design’ tegenkom nu ik er zelf zo mee bezig ben. Er wordt enorm veel over gepubliceerd de laatste tijd en het leeft echt bij heel veel mensen. Lezingen en meet-ups zijn volgeboekt en mensen kijken me minder vaak wazig aan als ik biophilic design noem. Het is echt een bekende term geworden de afgelopen jaren.

Trend?
Nog wel hoor ik vaak; O, dat met planten….en dan moet ik uitleggen dat het zoveel meer is dan dat. En een stagiaire van mij die het in haar afstuurdeerproject toe wilde passen kreeg van een onwetende leerkracht (een architect notabene!) te horen dat dit een trend was en dus van voorbijgaande aard. Er valt nog veel uit te leggen, ook aan vakgenoten, maar het gaat de goede kant op!

Dutch Design Week
Tijdens DDW afgelopen oktober in Eindhoven heb ik een ruimte in mogen richten met biophilic design elementen. En aan diverse groepen belangstellenden, veelal zelf uit het ontwerpvak, uitleg mogen geven over de vele voordelen van een interieurontwerp gebaseerd op deze principes. En je merkt dan dat het veel mensen aanspreekt omdat het dichtbij ze ligt. Iedereen herkent wel het gevoel dat je je een stuk beter voelt na een wandeling in het bos of aan zee. En het is juist dit gevoel dat wij over willen brengen in de gebouwde omgeving.

   

Pecha Kucha
Ook hebben we een presentatie mogen geven voor een zaal van 250 mensen in theater de Enck in Oirschot. Een Pecha Kucha is een korte presentatie van 20 dia’s waarbij je 20 seconden per dia hebt om je verhaal te vertellen. Op deze manier kom je heel snel tot de kern van je verhaal. Erg leuk en leerzaam om te doen!

Podcast
Voor de leuke nieuwe podcast serie ‘Platte Grond’ ben ik geïnterviewd over gezondheid en architectuur. Ik mocht mijn ‘biophilic design’ visie geven op 2 grote projecten, waarbij de ene (Rijnstate) er niet in lijkt te slagen om het gebruikers naar de zin te maken en de andere (Amvest hoofdkantoor) juist wel. Hoe komt het dat het ene kantoorpand de gezondheid van werknemers positief lijkt te beïnvloeden en het andere juist niet, en welke elementen zorgen daarvoor? Op 16 december komt deze podcast online maar je kunt de eerdere afleveringen hier beluisteren.

Inmiddels staat podcast nummer 7 online en daarin geeft Lianne Bongers haar ‘biophilic’ visie op geluk op de werkvloer.

10 december 2018
KENNISMAKING BIOPHILIC DESIGN

Het is al enige tijd geleden dat ik er voor het eerst mee in aanraking kwam; Biophilic Design. En hoe meer ik er over hoorde, hoe meer ik dacht; “maar dat is precies wat ik al jaren probeer te doen met mijn ontwerpen!”. Zo’n herkenning van iets dat je van nature al doet maar wat dan ineens een naam krijgt, en waar zelfs een hele beweging en wetenschappelijk onderzoek achter blijkt te zitten, zo gaaf! Ik kreeg een mooi boek mee van Interface over de 14 patronen van Biophilic Design en raakte steeds enthousiaster.

ACHTERGROND
In 2050 zal 66% van de ontwikkelde wereld verstedelijkt zijn. We zijn naar schatting 11 uur per dag bezig met technologie en brengen tot 85% van onze tijd binnenshuis door. Meer dan ooit is het van cruciaal belang voor onze gezondheid en ons welzijn om deze kennis in praktijk te brengen bij het ontwerpen van onze stedelijke woon- en werkomgevingen.

BETEKENIS
Biofilie is de ‘liefde voor het leven of levende systemen’. Het is onze inherente menselijke band met de natuur. In onze verstedelijkte wereld vol technologie en industriële architectuur voelt het soms alsof deze cruciale band praktisch verloren is gegaan. Biophilic design is een innovatieve manier om die verbondenheid te benutten voor het creëren van natuurlijke woon-, werk- en leeromgevingen. Door bewust natuurlijke elementen te gebruiken in interieur- of bouwkundig design, maken we onbewust opnieuw verbinding met de natuur. Zo brengen we de buitenwereld naar onze gebouwde wereld.

WELZIJN
Meer dan 50 onderzoeken uit de hele wereld, zoals het Human Spaces-onderzoek van Interface in samenwerking met professor psychologie Cary Cooper, tonen aan dat de natuur zelf, maar ook  omgevingen die de natuur nabootsen, een positief effect hebben op onze gezondheid en ons welzijn.

DE 14 PATRONEN
Het duurzaam-adviesbureau Terrapin Bright Green uit de VS heeft 14 patronen bedacht die je kunt toepassen om een ontwerp biofiel te maken. Niet elke ruimte kan ontworpen worden volgens alle principes, maar de toepassing van een aantal elementen hieruit kan de welzijnswaarde van een interieur aanzienlijk verhogen. Deze 14 design patronen kun je onderverdelen in 3 groepen;

Samen verrijken deze elementen het interieur en verbeteren ze het welzijn van de mensen die zich in de ruimte bevinden. Biophilic design is meer dan alleen een paar potplanten neerzetten. Natuurlijk licht, levende muren, natuurlijke vormen, texturen en materialen, uitzicht op de natuur, hebben allemaal een positief effect.

Voor meer uitleg over de 14 patronen kun je deze link volgen.

BDA
Omdat ik er in geloof dat biophilic design geen tijdelijke trend is maar de toekomst van architectuur en interieurarchitectuur ga ik samen met 2 andere ‘biofielen’ een collectief starten dat zich alleen maar hiermee bezig gaat houden. Nelleke Minten en Avelien Thoben van interieurarchitecten bureau ThobenMinten zijn ook al langer bezig met dit onderwerp en hebben prachtige projecten gedaan waar een flink aantal biophilic elementen in terug te vinden zijn.

Wij gaan begin 2019 van start met onze Biophilic Design Agency (BDA), een bureau dat alleen maar ontwerpen maakt vanuit de biophilic design gedachte.

LinkedIn publicatie van Lianne Bongers, november 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *