Het Oostenrijkse Kleinwalsertal lodge

HOSPITALITY / BAAD MITTELBERG, OOSTENRIJK

Tussen de glorieuze bergen van Oostenrijk en Duitsland ligt Kleinwalstertal. Een prachtig dal met gemoedelijke pistes en gezellige dorpen. En de lodge van skiliefhebbers Boaz en Sanne. Al bij aankoop wisten de twee dat ze behoorlijk wilden verbouwen, maar wel stap voor stap. We gingen voor ze aan de slag door van grote dromen, faseerbare plannen te maken.

ZOEKEN NAAR VERHOUDING
Bij aankomst springt de warme houten voorgevel meteen in het oog. In ons ontwerp voert de verhouding de boventoon. We kozen voor afwisselende lichtere horizontale en donkerdere verticale gevelbekleding, en een verschil in hoogte en breedte. De middelste raampartijen trokken we door van de vloer tot aan het plafond. De antraciete kozijnen contrasteren met de witte sneeuw en geven het geheel een grafische uitstraling.

 

FUNCTIES COMBINEREN
Binnen creëerden we een ontmoetingsruimte, we bedachten het elektra- en lichtplan en maakten de ontwerpen voor de twee keukens, die we vervolgens technisch uitwerkten. We sloopten wanden en stripten het vertrek volledig zodat we drie verschillende functies in één ruimte konden combineren: eten, koken en ontspanning. Ronde eettafels met comfortabele stoelen, krukken aan de bar en lange tafels die je tegen elkaar aan kunt schuiven in groot gezelschap.

NATUURLIJKE MATERIALEN
Tijdens de renovatie kwamen prachtige houten draagwanden tevoorschijn, die we zoveel mogelijk terug hebben laten komen in het interieur. We willen graag laten zien hoe de oorspronkelijke constructie van een gebouw in elkaar zit. De marmoleum vloer biedt een rustige basis. Naast een esthetische blikvanger is de vloer ook praktisch want het is makkelijk schoon te houden en antistatisch. We kozen bewust voor natuurlijk materiaal.

BIOPHILIC DESIGN
Hieronder een uiteenzetting van de verschillende biophilic design elementen die zijn toegepast in dit ontwerp.

 

ZICHT OP BUITEN
Kleinwalstertal lodge heeft een ruim appartement voor zes personen met twee badkamers, drie slaapkamers, een woon- en eetkamer, keuken en bar. We kozen hier voor dezelfde warme kleuren als in de gezamenlijke ruimte. Het meubilair is praktisch en sfeervol. We onderzochten de natuurlijke circulatie in de ruimte, naast de grootte en plaatsing van de benodigde functies: waartoe dient de ruimte? We gingen na hoe de functies met elkaar verbonden zouden moeten worden om zo tot een logisch geheel te komen. Daarna gaven we dit geheel opnieuw vorm. We bedachten aangename oplossingen zoals nisjes waar je spullen in kunt opbergen, plekken van waaruit er goed zicht is op het prachtige buiten en de ruimtelijkheid van het gebouw. De zithoek plaatsten we in het midden, als centrale ontmoetingsplek. Met daartegenover een enorm raam met een spectaculair uitzicht.

We gingen van oud en stoffig naar fris en modern. Zonder het warme Oostenrijkse karakter van onze lodge kwijt te raken.
Sanne de Jong | mede-eigenaar Kleinwalstertal lodge